Lactobacillus acidophilus, LA-5® – dobro dokumentovani probiotički soj

Lactobacillus acidophilus, LA-5® (u daljem tekstu označen kao LA-5®) predstavlja jedan od najtemeljnije istraženih probiotičkih sojeva, o čijim su rezultatima objavljene više od 150 naučnih publikacija.

Činjenica

Kada se konzumira u kombinaciji sa probiotičkim sojem Bifidobacterium, BB-12®, soj LA-5® je povezan s podrškom zdravlju probavnog sistema.

Chr. Hansenov Lactobacillus acidophilus, LA-5® – naučno potvrđen i siguran

Probiotički soj Lactobacillus acidophilus, LA-5® potiče iz kolekcije mliječnih kultura kompanije Chr. Hansen.
Soj LA-5® posjeduje QPS (Qualified Presumption of Safety) status, koji dodjeljuje Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), što potvrđuje njegovu sigurnost za upotrebu. Koristi se u prehrambenim proizvodima i dijetetskim suplementima od 1979. godine.

Soj LA-5® je temeljno istražen probiotik i opisan u više od 150 naučnih radova, od čega više od 60 uključuje podatke iz kliničkih studija na ljudima, sprovedenih uglavnom među odraslima i starijom populacijom, u različitim zdravstvenim oblastima. Ove studije najčešće su ispitivale dejstvo soja LA-5® u kombinaciji sa sojem Bifidobacterium, BB-12®.

Konzumacija soja LA-5® u kombinaciji sa sojem Bifidobacterium, BB-12® može doprinijeti zdravlju probavnog sistema. Zajednička primjena ova dva soja povezana je sa:

  • Redovnijim pražnjenjem crijeva
  • Kraćim trajanjem povremenih epizoda proliva, koje se mogu javiti kao posljedica određenih medicinskih intervencija
  • Uravnoteženjem crijevne mikrobiote

Za više informacija o tome kako probiotički sojevi poput LA-5® mogu doprinijeti zdravlju probavnog sistema, obratite se zdravstvenom stručnjaku.

EUBIOTIC®
podrška zdravlju probavnog sistema

EUBIOTIC® je probiotički dodatak ishrani koji sadrži žive aktivne kulture: Bifidobacterium BB-12® i Lactobacillus acidophilus LA-5®, u koncentraciji od 4,0 × 10⁹ CFU (jedinica koje formiraju koloniju).

Ova pažljivo odabrana kombinacija najdokumentovanijih probiotičkih sojeva doprinosi očuvanju zdrave crijevne mikrobiote, podržava normalnu funkciju varenja i pomaže organizmu da se oporavi nakon terapija koje mogu privremeno narušiti crijevni balans.

Zajedno, sojevi BB-12® i LA-5® pružaju podršku prirodnom imunološkom sistemu i doprinose zdravlju probavnog trakta, čineći EUBIOTIC® pouzdanim izborom za svakodnevno održavanje ravnoteže iznutra.

Zahvaljujući svom ispitanom sastavu i dokazanoj sigurnosti, EUBIOTIC® se preporučuje odraslima i djeci starijoj od 6 godine kao svakodnevna podrška zdravlju crijeva i probavnog sistema.

LA-5® i BB-12® su registrovane robne marke kompanije Chr. Hansen A/S.
Ovaj tekst ima isključivo informativni karakter i ne predstavlja tvrdnju da bilo koja pomenuta supstanca dijagnosticira, liječi, ublažava, sprječava ili tretira bilo koju bolest.

Reference:

  1. Posljednje odobreno Uputstvo za pacijenta, Eubiotic
  2. Lactobacillus acidophilus, LA-5®- a well-documented probiotic strain, https://www.theprobioticsinstitute.com/en/chr-hansen-probiotics/la-5
  3. EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ). Statement on the update of the list of QPS-recommended biological agents intentionally added to food or feed as notified to EFSA 3: Suitability of taxonomic units notified to EFSA until September 2015. EFSA Journal. 2015;13:4331.
  4. Chatterjee S, et al. Randomised placebo-controlled double blind multicentric trial on efficacy and safety of Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium BB-12 for prevention of antibiotic-associated diarrhoea. J Assoc Physicians India. 2013;61(10):708-12. (PubMed)
  5. de Vrese M, et al. Probiotic lactobacilli and bifidobacteria in a fermented milk product with added fruit preparation reduce antibiotic associated diarrhea and Helicobacter pylori activity. J Dairy Res. 2011;78(4):396-403. (PubMed)
  6. Sheu BS, et al. Pretreatment with Lactobacillus- and Bifidobacterium-containing yogurt can improve the efficacy of quadruple therapy in eradicating residual Helicobacter pylori infection after failed triple therapy. Am J Clin Nutr. 2006;83(4):864-9. (PubMed)
  7. Sheu BS, et al. Impact of supplement with Lactobacillus- and Bifidobacterium-containing yogurt on triple therapy for Helicobacter pylori eradication. Aliment Pharmacol Ther. 2002;16(9):1669-75. (PubMed)
  8. Linn YH, et al. Effect of Probiotics for the Prevention of Acute Radiation-Induced Diarrhoea Among Cervical Cancer Patients: a Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Study. Probiotics Antimicrob Proteins. 2019;11(2):638-47. (PubMed)
  9. Nord CE, et al. Oral supplementation with lactic acid-producing bacteria during intake of clindamycin. Clin Microbiol Infect. 1997;3(1):124-32. (PubMed)
  10. Shioya M, et al. Effect of fermented milk containing Bifidobacterium lactis FK120 on the fecal flora, with special reference to Bifidum species, and fecal properties in elderly volunteers. Journal of Nutritional Food. 2000:33-4.
  11. Shioya M, et al. Effect of fermented milk containig Bifidobacterium lactis FK120 on the fecal flora and fecal properties in healthy female volunteers. Journal of Nutritional Food. 2000:18.
Facebook
X
LinkedIn
Print